( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
27.8.2010 - 10:56
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 4 Nr: 8 758 |
Witam wszystkich zacnych użytkowników Wordpressa.
Mam problem z uruchomieniem kawałka kodu PHP, który za zadanie ma pobieranie aktualnych danych z innego serwera. Dodam, że instalacja wtyczek typu Exec PHP czy Executable PHP Widget nic nie daje. Jako, że PHP nie jest moją mocną stroną będę wdzięczny za sugestie co może być przyczyną, że WordPressa 2.9.2 interpretuje kod jak zwykły tekst. Oto ten fragment: < ?php include '/home/me/domains/mojastrona.pl/public_html/wp-content/extra/extra.php'; GET_FILE('tn', 'polel2011q', ''); ?> Dodam, że wywołanie tego jako osobnej strony *.php działa bez zarzutu. Chodzi o to, że nie potrafię tego ulokować jako strony stworzonej bezpośrednio w WP, tak żeby była widziana ona w ramach odpowiedniego motywu Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc. |
|
|
|
27.8.2010 - 11:11
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
To może ta spacja między < a ?php ... skoro masz wtyczki od wykonywania kodu php, to coś między tagami php powinno działać. Zrób test, np:
KOD <?php $i=1;$y=3;$x=$y-$i;echo "test php ".$y."-".$i."=".$x.""; ?>
|
|
|
|
27.8.2010 - 13:36
|
|
|
To może ta spacja między < a ?php ... skoro masz wtyczki od wykonywania kodu php, to coś między tagami php powinno działać. Zrób test, np: KOD <?php $i=1;$y=3;$x=$y-$i;echo "test php ".$y."-".$i."=".$x.""; ?> Zapodałem wklejony przez Ciebie kod... to samo, "nie widzi" PHP czyli wina raczej po stronie WP a nie konkretnego kodu. Możecie jakoś pomóc...? Będę wdzięczny. |
|
|
|
27.8.2010 - 13:57
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Raczej wtyczek. WP domyślnie ze względów bezpieczeństwa, nie przyjmuje php - do tego są wtyczki, które taki kod wykonują. Poszukaj może innej, albo ściągnij najnowszą wersję WP i tych wtyczek.
|
|
|
|
27.8.2010 - 18:28
|
|
|
To może ktoś poleci jakieś oprócz dwóch wymienianych przeze mnie, a współgrających z wersją 2.9.2...? Nie sądzę, żeby konieczna była do tego aktualizacja całego WP, w przeciwnym razie nikomu poniżej wersji 3 nie działałby PHP. Zainstalowanie Exec-PHP i Executable PHP Widget nic nie daje. Inne które testowałem były "przeterminowane"
Może jakieś sugestie...? Ten post edytował Andrzej1 27.8.2010 - 18:29 |
|
|
|
27.8.2010 - 19:22
|
|
U mnie na WP 2.9.2 działa Exec PHP ... dlatego może inaczej - gdzie, i jak ten kod dodajesz? Może jakiegoś screena pokaż.
|
|
|
|
27.8.2010 - 22:55
|
|
|
Normalnie tworzę w WP kolejną (pustą) stronę, nazywam ją jakoś tam i po prostu w polu na treść wpisuję ten kod. Może to ja coś robię nie tak w takim razie bo już nic nie rozumiem.
[ EDIT ] Yes! Tes! Yes! (cytując klasyka), znalazłem przyczynę. Grzebałem i okazało się, że wystarczy wejść w Ustawienia ->Pisanie -> i odhaczyć opcję : Niech WordPress automatycznie poprawia nieprawidłowo zagnieżdżony kod XHTML ... w ogóle zapomniałem, że było to zaznaczone. Piszę bo może kiedyś komuś się przyda. Dzięki za zainteresowanie Amistad Ten post edytował Andrzej1 28.8.2010 - 10:28 |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 9 02 12 - 07:33 |