IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kłopoty z kodowaniem - błedy przy ISO i UTF
jarekMk
post 25.5.2007 - 07:52
Post #1

aktywność:
*

Grupa: +Bloger

Nr: 2 427

Cześć,

Mam kłopoty z kodowaniem... Gdy mam pliki spolszczenia UTF-8 to jest ok. Wpisuje tekst z polskimi znakami i dobrze się wyświetla ale znowu tłumaczenie skórki zrobiłem z polskimi znakami i one się nie wyświetlają - są krzaczki.

Gdy nam ISO-8859-2 i do tego pliki to skórka idealnie przetłumaczona ale znowu w wpisach są krzaki...

Co zrobić?

Adres: http://dobrylinux.net/

pzdr!
Go to the top of the page

+Quote Post
west28
post 25.5.2007 - 15:22
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

użyć notatnika, który pozwala zmienić kodowanie z ASCII [domyślnie otwieranego] na utf-8. Taki notatnik masz np w total commanderze lub web site pro

--------------------

+Quote Post
jarekMk
post 26.5.2007 - 13:15
Post #3

aktywność:
*

Niestety to już próbowałem, zobacz po prawe "Ostatnio na forum" - tam nie ma polskich znaków a jest to tekst wygenerowany z hacka do phpbb2 topics_anywhere więc jest jakiś problem po stronie WP nie potrafi jakoś przekodować tego poprawnie... nie wiem dlaczego sad.gif

+Quote Post
wallace
post 27.5.2007 - 01:06
Post #4

aktywność:
**

Nr: 713

To tak jabyś z rosyjskiej strony wstawiał teksty na polską i się dziwił, dlaczego wp tego na polski nie przetłumaczy wink.gif
Forum masz w iso-8859-2, wp w utf-8. Więc nie dziw się, że masz w "Ostatnio na forum" krzaki. Musisz dodać w skrypcie konwersje znaków z jednego kodowania na drugie (albo używać tego samego na obu stronach).
Odnośnie tłumaczenia skórki... użyj edytora tekstu z obsługą utf!

--------------------
Mi estas malbona knabO.o'
Ja o WordPress - Sblamuj spam na blogu!

+Quote Post
jarekMk
post 27.5.2007 - 09:48
Post #5

aktywność:
*

"Musisz dodać w skrypcie konwersje znaków z jednego kodowania na drugie "

Jak to zrobić ?

"użyj edytora tekstu z obsługą utf!"

pajączka używałem i nic...

A opłaca sie konwertować WP do ISO ? Czytałem że tak nie bardzo... Ale widzisz nie tylko o forum mi chodzi...

Skórkę ładnie przetłumaczyłem i dalej nie wczytuje polskich znaków... Czyli jednak coś nie tak jest, zobacz podgląd źródła np. na tronie głównej nawet moje nazwisko jest z błędem i imię także. Powinno być Jarosław Szmańda a są błędy przy ł i ń.

Tego nie rozumiem dlatego pytam... smile.gif Dziękuje za zainteresowanie smile.gif

+Quote Post
wallace
post 27.5.2007 - 12:08
Post #6

aktywność:
**

Co do konwersji, masz dwie możliwości, obie opierają się na modyfikacji "hacka do phpbb2 topics_anywhere":
1. Zastosować w nim na pobranych danych funkcję php iconv lub mb_convert_encoding (wejściowe kodowanie iso, wyjściowe utf).
2. Możliwe, że dało by się za pomocą samej bazy to wykonać, ale w tej chwili dokładnie nie wiem.

Jesteś na 100% pewny, że w pajączku miałeś ustawione utf-8 dla dokumentu, gdy edytowałeś skórkę ? Bo innego wytłumaczenia nie ma na to. WP po prostu wyświetla poszczególne części theme, nic więcej z nimi nie robi, nie dokonuje konwersji kodowania plików z theme po to aby na złość zrobić msn-wink.gif

--------------------

+Quote Post
jarekMk
post 27.5.2007 - 12:15
Post #7

aktywność:
*

A może jeszcze raz przetłumaczyć ta skórkę? Zapisywałem też w tym notatniku z TotalCommandera PP i też żle wyświetlało...

Ja nie znam sie na php... z podanych linków nic nie rozumiem... sad.gif

Ale jestem bardzo wdzięczny za okazaną pomoc smile.gif

+Quote Post
wallace
post 28.5.2007 - 07:17
Post #8

aktywność:
**

Hyh, ściągnij sobie jakiś prosty edytor z obsługą utf-8, np. SciTE. Otwórz w nim plik skórki, ustaw utf-8 (file - encoding), popraw, zapisz.

Co do "ostatnio na forum", daj linki do tego hacka, to spojrzę.

--------------------

+Quote Post
jarekMk
post 28.5.2007 - 07:26
Post #9

aktywność:
*

Tym programem zaraz sprawdzę smile.gif Ale mam jeszcze raz ściągnąć oryginalną skórkę czy tylko ponownie przetłumaczyć istniejącą?

Link do hacka: http://www.phpbb2.pl/download.php?d=42

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 9 02 12 - 14:57
WebFan | Wszystko co chcesz wiedzieć o e-commerce