( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
25.5.2007 - 07:52
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 41 Nr: 2 427 |
Cześć,
Mam kłopoty z kodowaniem... Gdy mam pliki spolszczenia UTF-8 to jest ok. Wpisuje tekst z polskimi znakami i dobrze się wyświetla ale znowu tłumaczenie skórki zrobiłem z polskimi znakami i one się nie wyświetlają - są krzaczki. Gdy nam ISO-8859-2 i do tego pliki to skórka idealnie przetłumaczona ale znowu w wpisach są krzaki... Co zrobić? Adres: http://dobrylinux.net/ pzdr! |
|
|
|
25.5.2007 - 15:22
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 875 Nr: 309 |
użyć notatnika, który pozwala zmienić kodowanie z ASCII [domyślnie otwieranego] na utf-8. Taki notatnik masz np w total commanderze lub web site pro
-------------------- |
|
|
|
26.5.2007 - 13:15
|
|
|
Niestety to już próbowałem, zobacz po prawe "Ostatnio na forum" - tam nie ma polskich znaków a jest to tekst wygenerowany z hacka do phpbb2 topics_anywhere więc jest jakiś problem po stronie WP nie potrafi jakoś przekodować tego poprawnie... nie wiem dlaczego
|
|
|
|
27.5.2007 - 01:06
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 99 Nr: 713 |
To tak jabyś z rosyjskiej strony wstawiał teksty na polską i się dziwił, dlaczego wp tego na polski nie przetłumaczy
Forum masz w iso-8859-2, wp w utf-8. Więc nie dziw się, że masz w "Ostatnio na forum" krzaki. Musisz dodać w skrypcie konwersje znaków z jednego kodowania na drugie (albo używać tego samego na obu stronach). Odnośnie tłumaczenia skórki... użyj edytora tekstu z obsługą utf! -------------------- |
|
|
|
27.5.2007 - 09:48
|
|
|
"Musisz dodać w skrypcie konwersje znaków z jednego kodowania na drugie "
Jak to zrobić ? "użyj edytora tekstu z obsługą utf!" pajączka używałem i nic... A opłaca sie konwertować WP do ISO ? Czytałem że tak nie bardzo... Ale widzisz nie tylko o forum mi chodzi... Skórkę ładnie przetłumaczyłem i dalej nie wczytuje polskich znaków... Czyli jednak coś nie tak jest, zobacz podgląd źródła np. na tronie głównej nawet moje nazwisko jest z błędem i imię także. Powinno być Jarosław Szmańda a są błędy przy ł i ń. Tego nie rozumiem dlatego pytam... |
|
|
|
27.5.2007 - 12:08
|
|
Co do konwersji, masz dwie możliwości, obie opierają się na modyfikacji "hacka do phpbb2 topics_anywhere":
1. Zastosować w nim na pobranych danych funkcję php iconv lub mb_convert_encoding (wejściowe kodowanie iso, wyjściowe utf). 2. Możliwe, że dało by się za pomocą samej bazy to wykonać, ale w tej chwili dokładnie nie wiem. Jesteś na 100% pewny, że w pajączku miałeś ustawione utf-8 dla dokumentu, gdy edytowałeś skórkę ? Bo innego wytłumaczenia nie ma na to. WP po prostu wyświetla poszczególne części theme, nic więcej z nimi nie robi, nie dokonuje konwersji kodowania plików z theme po to aby na złość zrobić -------------------- |
|
|
|
27.5.2007 - 12:15
|
|
|
A może jeszcze raz przetłumaczyć ta skórkę? Zapisywałem też w tym notatniku z TotalCommandera PP i też żle wyświetlało...
Ja nie znam sie na php... z podanych linków nic nie rozumiem... Ale jestem bardzo wdzięczny za okazaną pomoc |
|
|
|
28.5.2007 - 07:17
|
|
Hyh, ściągnij sobie jakiś prosty edytor z obsługą utf-8, np. SciTE. Otwórz w nim plik skórki, ustaw utf-8 (file - encoding), popraw, zapisz.
Co do "ostatnio na forum", daj linki do tego hacka, to spojrzę. -------------------- |
|
|
|
28.5.2007 - 07:26
|
|
|
Tym programem zaraz sprawdzę
Link do hacka: http://www.phpbb2.pl/download.php?d=42 |
|
|