IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kilka uniwersalnych pytań - Początki z WP, Błędy, dodatki, własny szablon.
dragonos
post 07.11.2010 - 15:45
Post #1

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 8 916

Witam !

Na początek jako nowy użytkownik rozjaśnię trochę moją sytuację. Mianowicie tworzę strony WWW i staram się systematycznie uczyć tego co mi się nawinie i uznam za przydatne, zauważyłem jednak, że wiele osób zlecając strony do napisania, jest chętna na podłączenie jej pod WP'a. I teraz do rzeczy, postanowiłem napisać na nowo swoje portfolio i będzie to mój szablon, więc kodować będę ja. Myślę, że z podłączeniem nie będzie problemu, ale zanim to zrobię, to chcę się zapoznać z nowym CMS'em i zainstalowałem go na próbę. Już teraz mam kilka pytań, żeby nie było przeszkód w przyszłym blogowaniu.

1.Na stronie chcę być zarejestrowany tylko ja - jako administrator - jak uniemożliwić stworzenie konta innym ? Chcę całkowicie wyłączyć tą opcję, bo nie będzie mi potrzebna.

2.Szukam dodatku, który będzie kolorował mi składnię, tak jak tutaj : http://blog.dark-king.pl/index.php/animowane-menu/ - szukałem już różnych Syntax Highlighterów, ale nie trafiłem na ten, dlatego proszę o dokładną nazwę.

3.Potrzebny mi dodatek, dzięki któremu osoby NIE zarejestrowane będą mogły ocenić mój artykuł (Np. w skali 1-5), ale będą to mogły zrobić tylko raz. Średnia z tych ocen musi być koniecznie wyświetlana gdzieś obok artykułu.

4.Pisząc jakiś artykuł na stronie wyświetlany jest w całości, mi zależy na tym, by był tam tylko skrót (Np. 300 znaków) z odnośnikiem czytaj więcej - gdzie to znajdę ?

5. Póki co mam włączone tylko dwie wtyczki :

-Related posts
-AJAX Comments

Jakie inne podstawowe wtyczki polecacie ? Co jest koniecznością, a co po prostu pomaga ?

6.Gdy chcę zaktualizować mojego Word Pressa z poziomu strony, wyświetla się taki błąd :

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 3334305 bytes) in /home/zalewski/public_html/wp-includes/http.php on line 1327

Dlaczego mi się to pokazuje ?

Ten post edytował dragonos 07.11.2010 - 15:47

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
andhy
post 07.11.2010 - 16:54
Post #2

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

CYTAT(dragonos @ 07.11.2010 - 15:45) *
1.Na stronie chcę być zarejestrowany tylko ja - jako administrator - jak uniemożliwić stworzenie konta innym ? Chcę całkowicie wyłączyć tą opcję, bo nie będzie mi potrzebna.

2.Szukam dodatku, który będzie kolorował mi składnię, tak jak tutaj : http://blog.dark-king.pl/index.php/animowane-menu/ - szukałem już różnych Syntax Highlighterów, ale nie trafiłem na ten, dlatego proszę o dokładną nazwę.

3.Potrzebny mi dodatek, dzięki któremu osoby NIE zarejestrowane będą mogły ocenić mój artykuł (Np. w skali 1-5), ale będą to mogły zrobić tylko raz. Średnia z tych ocen musi być koniecznie wyświetlana gdzieś obok artykułu.

4.Pisząc jakiś artykuł na stronie wyświetlany jest w całości, mi zależy na tym, by był tam tylko skrót (Np. 300 znaków) z odnośnikiem czytaj więcej - gdzie to znajdę ?

5. Póki co mam włączone tylko dwie wtyczki :

-Related posts
-AJAX Comments

Jakie inne podstawowe wtyczki polecacie ? Co jest koniecznością, a co po prostu pomaga ?

6.Gdy chcę zaktualizować mojego Word Pressa z poziomu strony, wyświetla się taki błąd :

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 3334305 bytes) in /home/zalewski/public_html/wp-includes/http.php on line 1327

Dlaczego mi się to pokazuje ?

Punkty 1 i 4 - patrz Codex.

Punkt 2 - masz dokładną informację o wtyczce na wskazanej stronie - poszukaj.

Punkt 3 - szukasz na stronie z wtyczkami w wordpress.org

Punkt 5 - zależnie od potrzeb - sam musisz wiedzieć czego chcesz.

Punkt 6 - kontaktujesz się z administratorem.

Ps. Trzymamy się na forum zasady, iż jeden post = jeden problem. Na przyszłość proszę abyś jej przestrzegał.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
dragonos
post 07.11.2010 - 18:35
Post #3

aktywność:

Dzięki wielkie, następny temat będzie już zgodny z regulaminem, ale tutaj już dokończę to co zacząłem :

CYTAT

Do administratora WP tak ? Można link do jakiejś podstrony kontaktowej ?

I co do tego Codexu - mógłbyś to troszkę rozwinąć ? Bo w google nie bardzo można znaleźć coś ciekawego.

--------------------

+Quote Post
rokko
post 07.11.2010 - 18:45
Post #4

aktywność:

Nr: 8 919

ad1 Ustawienia => Ogólne => Członkostwo (Każdy może się zarejestrować) i decydujesz czy userzy mogą się rejestrować czy nie.

ad3 Testowałem i mogę polecić GD Star Rating

ad4 Użyj tagu more

ad5 Wszelkie wtyczki zwiększające bezpieczeństwo WP.

ad6 Przekroczyłeś limit pamięci, musisz albo zmniejszyć zużycie poprzez wyłączenie części funkcjonalności albo zwiększyć limit pamięci dla WP.

--------------------
Porady związane z pozycjonowaniem stron internetowych, w szczególności omówienie zagadnień związanych z Wordpress SEO, a także optymalizacja stron WWW od kuchni oraz setki innych wartościowych porad. Zapraszam!

+Quote Post
amistad18
post 07.11.2010 - 18:48
Post #5

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

Do administratora Twojego serwera, i albo wykupujesz lepszy plan hostingowy, albo się gdzieś przenosisz ... w optymistycznej wersji admin Ci podnosi limit pamięci dla php bez dodatkowych kosztów.

Odnośnie codex'a, wpisz w google - wordpress codex.

+Quote Post
dragonos
post 07.11.2010 - 18:49
Post #6

aktywność:

A no to wszystko wiem, hosting na razie w proserwer, ale przenoszę się do linuxpl.com, jak skończę pracę nad stroną smile.gif

Dziękuję bardzo wszystkim za szybką pomoc. Pozdrawiam.

Ten post edytował dragonos 07.11.2010 - 18:54

--------------------

+Quote Post
rokko
post 07.11.2010 - 18:52
Post #7

aktywność:

Nr: 8 919

@dragonos, spróbuj wpierw tego => http://blog.vokiel.com/pamieciozerny-wordp...ly-memory_limit

Sprawdź czy twój hostingodawca dał ci dostęp do modyfikacji własnej php.ini (na niektórych planach taryfowych dają dostęp wink.gif) Jeżeli nic nie pomoże patrz post amistad18.

Ten post edytował rokko 07.11.2010 - 18:53

--------------------
Porady związane z pozycjonowaniem stron internetowych, w szczególności omówienie zagadnień związanych z Wordpress SEO, a także optymalizacja stron WWW od kuchni oraz setki innych wartościowych porad. Zapraszam!

+Quote Post
dragonos
post 07.11.2010 - 18:59
Post #8

aktywność:

Wstrzymam się, bo teraz mi to nei potrzebne, a jak przejdę na lepszy hosting to nie będzie problemu, jeszcze raz wszystkim dziękuję.

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 22 05 12 - 11:04