( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
12.10.2010 - 17:26
|
|
|
aktywność: Grupa: +Bloger Postów: 11 Nr: 8 525 |
Cześć !
Rozpoczynam przygodę z moim już kolejnym Wordpressem (teraz w formie a'la portal społecznościowy). Teraz już na poważnie myślę o zakupie jakiegoś hostingu/serwera wirtualnego. Przejrzałem kilka najpopularniejszych dostawców. Wszędzie ceny są podobne, ale martwi mnie kilka rzeczy. Otóż jeżeli na moim Wordpressie zarejestruje się powiedzmy 3000 osób (trochę przesadziłem ale załóżmy) to jaką bazę danych (MB) będę potrzebował ? Tu jest fajna oferta : http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/hosting..._techniczna.xml . Ale ma tylko 25MB bazę danych ;/ Wystarczy ? Nie jestem przekonany. Wie może ktoś (orientacyjnie) ile bym MB potrzebował ? A może znacie jakieś ciekawe oferty innych (mniej znanych) operatorów, którzy mają korzystne ceny i są bez awaryjni ? |
|
|
|
12.10.2010 - 17:45
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Skoro już zaglądasz do OVH poszukaj oferty na VPS:
http://www.ovh.pl/produkty/oferty_vps.xml - dzięki temu uzyskujesz większe możliwości interwencji i działania w związku z instancją. -------------------- |
|
|
|
12.10.2010 - 18:49
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 304 Nr: 7 102 |
Ja ze swojej strony polecę Ci ViPower.pl korzystam z ich usług od jakiegoś czasu i jestem zadowolony. Mają świetny support, po prostu nie ma co narzekać
PS. 25MB na bazę danych to troszkę mało jeśli planujesz stworzyć serwis społecznościowy. Ten post edytował macio76 12.10.2010 - 18:50 -------------------- |
|
|
|
12.10.2010 - 21:21
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
3000 userów - to pryszcz, najwięcej w bazie będą Ci zajmować teksty w tym portalu, resztą się raczej nie masz co przejmować. 25Mb to wcale mało nie jest, ale patrząc przyszłościowo - to niestety w końcu się skończy. Ja polecam lh.pl - WP śmiga, bez limitu bazy, mógł bym ich opisywać w samych superlatywach, żadnych ukrytych limitów tylu ilość połączeń do bazy itp, i tanio. Wybiera się opcje w zależności od pojemności - resztą się nie ma co martwić. Jedynym ich minusem jest to, że nie mają żadnego cPanelu, DirectAdmina itp, tylko swój autorski panel, z podstawowymi funkcjami - ale jak się chcę coś konkretniejszego zrobić na koncie, to nie ma problemu aby do admina na maila/gg napisać, i zaraz mieć to zrobione.
|
|
|
|
13.10.2010 - 15:28
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 37 Nr: 8 796 |
Cześć.
Polecam http://www.bluehost.com. W przypadku hostingu pamiętaj, aby kupować ten za granicą. Rozumiem, że wspieranie polskiej gospodarki et cetera, ale w sprawdzonych firmach, np. w Stanach, dostaniesz o wiele bardziej profesjonalną usługę za relatywnie mniejszą cenę. Problemem może być bariera językowa oraz pingi, ale te ostatnie w przypadku strony chyba nie robią takiego problemu? Pozdrawiam. |
|
|
|
13.10.2010 - 15:34
|
|
Nie przesadzaj. Robisz z polaków jakiś nieudolnych i niekompetentnych wieśniaków
Ten post edytował macio76 13.10.2010 - 15:35 -------------------- |
|
|
|
13.10.2010 - 16:01
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 459 Nr: 3 567 |
Problemem może być bariera językowa oraz pingi, ale te ostatnie w przypadku strony chyba nie robią takiego problemu? Jak dla mnie to różnica pomiędzy 200ms a 15ms jest zdecydowanie odczuwalna. -------------------- WPNinja - WordPress to moje Kung-Fu
|
|
|
|
13.10.2010 - 17:37
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 37 Nr: 8 796 |
Nie przesadzaj. Robisz z polaków jakiś nieudolnych i niekompetentnych wieśniaków Nie napisałem, że nie znajdę takowego, bo sam przez kilka miesięcy korzystałem z hostingu za 9 złotych rocznie, którego administrator wykazywał więcej profesjonalizmu niż administrator niejednej, dużej firmy. Ten hostingodawca niestety się zwinął, ale i tak dopilnował realizacji okresu rozliczeniowego. Może w poprzedniej wiadomości źle się wysłowiłem, ale chodzi mi tu o cenę, bo niestety o kolejną taką ofertę w Polsce trudno. A za granicą wręcz przeciwnie i usługa za 6 dolarów za granicą będzie w większości wypadków z pewnością bardziej profesjonalna niż ta w Polsce za podobną cenę (w przeliczeniu). @WPNinja Naprawdę aż tak kole w oczy strona ładująca się 0,2 sekundy zamiast 0,015 sekundy? Możliwe, dla mnie (i myślę, że dużej części internautów) to niezauważalne. Pewnie dlatego, że wychowałem się raczej na wolniejszych łączach. |
|
|
|
13.10.2010 - 19:23
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 459 Nr: 3 567 |
Naprawdę aż tak kole w oczy strona ładująca się 0,2 sekundy zamiast 0,015 sekundy? Niestety załadowanie strony wymaga pobrania nie jednego ale dziesiątek a niekiedy setek elementów. -------------------- WPNinja - WordPress to moje Kung-Fu
|
|
|
|
13.10.2010 - 19:30
|
|
Naprawdę aż tak kole w oczy strona ładująca się 0,2 sekundy zamiast 0,015 sekundy? Niestety załadowanie strony wymaga pobrania nie jednego ale dziesiątek a niekiedy setek elementów. Dokładnie tak. Większe blogi, które są bardziej rozbudowane ładują się około 5-8 sekund. Jeśli ping będzie o dużo wyższy to pełne załadowanie strony może zamknąć się w granicach 20 sekund, co nie jest przyjemnym i miłym czasem oczekiwania. PS. Może troszkę przesadziłem z tymi 20 sekundami -------------------- |
|
|
|
13.10.2010 - 19:57
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Nie przesadziłeś
-------------------- |
|
|
|
13.10.2010 - 21:55
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
Oprócz tego, że w Polsce także mamy już kilka porządnych datacenter, to sporo polskich firm i tak stołuje się zagranicą. Ponownie podam przykład lh.pl:
http://www.lh.pl/txt/infrastruktura/ Więc moje stronki stoją w Niemczech, i pingi u mnie na komputerze faktycznie nie przekraczają 30ms, co i tak jak dla mnie nie jest źle, bo strony ładują się błyskawicznie, a i takie np. wp.pl które ma serwery bodajże w Gdańsku, ma u mnie pingi ok 20-25ms ... Poza tym, w stanach nie ma aż tak niskich cen, biorąc pod uwagę że są w dolarach. Tak samo co rozumiesz poprzez 'o wiele bardziej profesjonalną usługę'? To w Polsce nie ma profesjonalnych firm hostingowych? |
|
|
|
18.10.2010 - 18:32
|
|
|
aktywność: Grupa: +Bloger Postów: 11 Nr: 8 525 |
Sory wszystkim, że nie odpisywałem. Przez kilka dni nie miałem Internetu. Podobno ktoś ukradł kawał kabla - ciągnęli nowy prawie tydzień ;] Śmiech na sali. No ale nic.
@amistad18 : Dzięki |
|
|
|
18.10.2010 - 22:31
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 156 Nr: 6 862 |
Z dobrych polskich hostingów można jeszcze polecić GłowaNET.
Jeśli zaś chcesz kupić VPSa, to niestety w Polsce ceny niestety są dość... kosmiczne -------------------- |
|
|
|
18.10.2010 - 23:06
|
|
|
aktywność: Grupa: +Bloger Postów: 12 Nr: 8 829 |
Heh przyłącze się do poprzedniego zdania że glowanet.pl ma dobry hosting jeżeli chodzi o cenę no i w miarę dobrą obsługę bo kiedyś to było różnie ale obecnie jest dobrze. Jeszcze korzystałem z usługi netmark.pl ale nie wiem jak Wordpress bo Joomla mi strasznie się muliła, po za tym strony prosty HTML latały jak dzikie.
-------------------- szukasz pracy - CV, list motywacyjny
|
|
|
|
![]() ![]() |
| : 22 05 12 - 10:45 |