( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
05.3.2010 - 15:34
|
|
|
aktywność: Grupa: +Bloger Postów: 21 Nr: 7 851 |
Witam
Jak ustawić kolejność w wyświetlanych kategorii, by było można tak jak to jest w stronach statycznych wpisać kolejność lub w inny sposób. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Ten post edytował lukaszopl 05.3.2010 - 15:35 |
|
|
|
05.3.2010 - 19:08
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 39 Nr: 7 812 |
Jest tu gdzieś na forum sam widziałem poszukaj coś extendet jakoś tak
-------------------- |
|
|
|
13.3.2010 - 21:58
|
|
|
Niestety nie jest to funkcja której szukam.
Oto testowa strona: http://www.reklama-poznan.pl/reklamapoznan/ U góry są kategorie, jak je poukładać wg kolejności której ja chcę? Ten post edytował lukaszopl 13.3.2010 - 21:59 |
|
|
|
14.3.2010 - 11:24
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 887 Nr: 3 286 |
Jest taka wtyczka My Category Order... może ona spełni Twoje oczekiwania?
|
|
|
|
14.3.2010 - 22:02
|
|
|
bardziej chodzi mi odpowiedz jakiego parametru muszę użyć w
<?php wp_list_cats('orderby=name'); ?> (tak teraz mam) Najlepiej by wpisać poszczególne nazwy kategorii ręcznie w kolejności jaka mi odpowiada w parametrze widocznym powyżej (linka do opisu funkcji czytałem lecz nie do końca wszystko rozumiem) |
|
|
|
15.3.2010 - 07:50
|
|
|
No właśnie chodzi o to, że bez wtyczki, to możliwość sortowania masz dość ograniczoną. Możesz sortować po nazwie, ID, slugu, liczbie wpisów w kategorii i czymś tam jeszcze. Polecana wtyczka rozszerza te możliwości o sortowanie wg własnego widzimisię, na zasadzie przeciągnij i upuść
|
|
|
|
15.3.2010 - 15:25
|
|
|
tylko problem jest tego rodzaju że kategorie dodałem nie jako widget tylko poprzez odpowiedni wpis w kodzie (header).
Jak użyje wtyczki to automatycznie dodam spis w menu po prawej stronie, bo gdzieś widgeta muszę wsadzić by działał (tak przynajmniej myślę). Skórka której używam jest beznadziejna jeżeli chodzi o nawigację dlatego już trochę ją przerobiłem i mam problem tylko i wyłącznie z rozmieszczeniem kategorii wg mojej kolejności... ale widzę że będzie z tym kłopot... Myślałem że można odgórnie ustawić w kodzie że pierwszą kategorią będzie taka, drugą taka itp. Ten post edytował lukaszopl 15.3.2010 - 15:26 |
|
|
|
15.3.2010 - 19:17
|
|
|
|
|
|
|
15.3.2010 - 21:12
|
|
|
Na przeszkodzie stoi to że używając standardowego widoku (drag&drop) jestem w stanie dodawać widgety tylko i wyłącznie do prawej części strony. Nie mam możliwości w przypadku tej skórki dodawania widgetów do menu górnego/stopki i innych.
Szczerze się przyznam że nie szukałem i nie wiem czy jest możliwość dodania widgeta, my category order, ,,ręcznie,, poprzez edycję nagłówka header by wyświetlało się wszystko tak jak widać w linku (wtyczka m.c.o. jest idealna tylko nie wiem czy można i jak można ją zastosować w moim przypadku). |
|
|
|
15.3.2010 - 21:47
|
|
|
Poszukaj na forum albo w google o tworzeniu dodatkowych pasków bocznych (sidebarów) i możesz sobie dodawać widgety gdzie tylko chcesz. Trochę zabawy z formatowaniem, żeby się chciały elementy <li> wyświetlać np. w pozycji poziomej, ale da się i daje to dużo możliwości
|
|
|
|
16.3.2010 - 14:23
|
|
|
Nie potrafię tego wykonać... nie mogę znaleźć sensownego opisu jak tego dokonać....
Męczy mnie jedna myśl... przypuszczając że udałoby mi się stworzyć górny sidebar i opanować parametr <li> to w jaki sposób usunę z listy opis widgeta np: ,,Kategorie:,, |
|
|
|
16.3.2010 - 15:08
|
|
|
Przeciągnięty na sidebar widget kategorie wpisze się automatycznie w element <li> o automatycznie nadanej klasie widget_categories. W css dodajesz wówczas
KOD li.widget_categories h2 {display: none} i napis Kategorie zniknie. Być może da się jakimś wpisem w functions.php zlikwidować tytuły, ale tak też można. |
|
|
|
17.3.2010 - 10:05
|
|
|
To dałeś mi duże powody to tego żeby jednak poczytać, pomyśleć i jednak zrobić ten górny sidebar.
Nie mam niestety teraz czasu żeby grzebać ale dziś w nocy, może popołudniu będę intensywnie myślał nad tematem. Znalazłem tutorial: http://www.blogohblog.com/adding-extra-sid...ordpress-theme/ podobno great:) wiec może się udać... kejsi: czytałem że gdzieś umieściłeś swój ,laicki, tutorial ale niestety nie mogę go znaleźć co sądzisz o tym powyżej. |
|
|
|
17.3.2010 - 10:31
|
|
|
kejsi: czytałem że gdzieś umieściłeś swój ,laicki, tutorial ale niestety nie mogę go znaleźć co sądzisz o tym powyżej. Generalnie ten "mój" to nawet nie tutorial, ale w tym wątku dość obficie przewija się temat tworzenia dodatkowych sidebarów i uważny czytelnik po jego lekturze nie powinien mieć problemu z utworzeniem dodatkowego sidebara. A tutorial z Twojego linka całkiem spoko, aczkolwiek obecnie zamiast includować sidebary z pliku php można je wczytywać poleceniem get_sidebar('nazwa_sidebara') Ten post edytował kejsi 17.3.2010 - 10:32 |
|
|
|
18.3.2010 - 10:04
|
|
|
zrobiłem tak:
www.reklama-poznan.pl/reklamapoznan/ ale oczywiście poszło coś nie tak: nie mogę usunąć napisu: ,Kategorie, (umieściłem wpis li.widget_categories h2 {display: none} w css - na samym dole) Widget umieszczony został w prawej części strony ja go chciałem w lewej w sposób taki jak miałem dodane kodem: CYTAT <div id="navmenu"> <ul> <li><a href="<?php echo get_settings('home'); ?>">STRONA GŁÓWNA</a></li> <?php wp_list_cats('orderby=name'); ?> </ul> </div> Jak to teraz ponaprawiać bo wstawienie dodatkowego sidebara to naprawdę banał tylko jego konfiguracja.... Ten post edytował lukaszopl 18.3.2010 - 10:06 |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 8 02 12 - 09:33 |