![]() ![]() |
30.9.2007 - 19:40
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: V.I.P. Postów: 856 Nr: 2 641 |
Jak na razie niewiele skórek ma wbudowaną funkcję wyświetlania tagów, która pojawiła się wraz z nowa wersją WP. Trzeba to zrobić samemu
Są dwie funkcje: 1. Funkcja wyświetlania tagów we wpisie: KOD <?php the_tags('before', 'separator', 'after'); ?> before – tekst, który pojawi sie przed listą tagów np. Moje tagi separator - tekst lub znak, który będzie oddzielał poszczególne tagi np. , czy - after – tekst, który pojawi sie po ostatnim tagu Wstawienie KOD <?php the_tags(); ?> spowoduje wyświetlenie:Tags: Internet, marketing (takie są bowiem standardowe ustawienia tej funkcji) Wstawienie KOD <?php the_tags('Moje tagi:', ' - ', '.'); ?> da natomiast następujący efekt:Moje tagi: Internet – marketing. Funkcja ta musi być wstawiona w obrębie pętli w plikach index.php i single.php np. - tuż powyżej the_content() lub the_excerpt() [zależy to od konstrukcji skórki] -> tagi będą wyświetlane między tytułem wpisu, a jego treścią - tuż poniżej the_content() - tagi będą wyświetlane między treścią wpisu a komentarzami 2. Funkcja wyświetlania chmurki tagów: KOD <?php wp_tag_cloud(''); ?> Parametry: smallest – rozmiar czcionki użytej do wyświetlana najmniej popularnego tagu largest - rozmiar czcionki użytej do wyświetlana najbardziej popularnego tagu unit – jednostka miary czcionki użytej do wyświetlenia tagów (mogą być to np. px, pt, em) number – liczba tagów, które zostanę wyświetlone (0 – wszystkie) format – sposób wyświetlenia chmurki: * flat – tagi oddzielone spacją [standardowo] * list – tagi jako lista (by zdefiniować tą listę w style.css należy użyć class="wp-tag-cloud") orderby – kolejność wyświetlania tagów * name – wg nazwy [standardowo] * count – wg częstotliwości użycia/popularności order – kolejność wyświetlania * ASC – rosnąca [standardowo] * DESC - malejąca Wstawienie funkcji KOD <?php wp_tag_cloud('smallest=8&largest=22&orderby=count'); ?> spowoduje wyświetlenie się chmurki wszystkich tagów ustawionych od najmniej (czcionka wielkości 8 px) do najbardziej popularnego (czcionka wielkości 22 px).Funkcję tą wstawiamy w pliku sidebar.php (w niektórych skórkach nazywa się on inaczej; w każdym bądź razie jest to ten, który zawiera funkcje wyświetlające się w pasku bocznym -------------------- Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14 03 10 - 23:30 |