IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> GOOGLE INC. - wybawca czy wielki brat?
ideo
post 19.11.2009 - 10:53
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 7 212

Witam

Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z tą naszą wszechobecną firmą Google. Wiele dyskusji jest na ten temat, ale chciałbym poznać wasze opinie, jako ludzi, którzy siedzą cały czas w informatyce.

Przyznam, że od wielu lat korzystam z ich usług. Wielu mi mówi, że to wielki brat i będzie moment, kiedy będą o Tobie wiedzieli wszystko, baa... nawet może i więcej wink.gif (jakby nie wiedzieli, wiadomo, że i tak się handluje naszymi danymi za plecami) Wielokrotnie miałem do czynienie (u siebie też) gdzie firma zatrudniała kilku pracowników u siebie w biurze i aby normalnie funkcjonować, musiała kupować oprogramowanie Microsoftu na wszystkie stanowiska. I tu zaczynały się ceny. Kiedy np. zaczęło funkcjonować Google Dokumenty to sytuacja jest diametralnie inna. Teraz ceny Office są już inne, dla zwykłych użytkowników to już jest nawet zjadliwe.

I tak można by mówić o wszystkich tego typu usługach np. ostatnio Google wprowadziło Google Maps Navigation i akcje dwóch największych firm na globalnym rynku spadły o połowę. Wiadomo, gdzie Google wchodzi tam rynek szaleje. A dzisiaj w USA ma odbyć się prezentacja Google Chrome OS. Czyżby koniec Windowsa? wink.gif

Co prawda ostatnio firma udostępniła Google Konta po to, by każdy wiedział co oni trzymają o Nas, ale to chyba wiele nie zmienia.
Ale jestem ciekaw co wy o tym sądzicie? Czy Google to wielki brat i lepiej się do niego zapisywać (może są jakieś informatyczne hasze o których nie wiem, a które gromadzą się i gromadzą a później się pojawią jak w horrorze?), czy jednak wybawca?

Piszcie, może ktoś miał jakieś niemiłe/miłe doświadczenia?

Ten post edytował ideo 19.11.2009 - 10:55

--------------------
bo Bóg jest lepszy niż myślisz
iBÓG.pl
Go to the top of the page

+Quote Post
andhy
post 19.11.2009 - 12:45
Post #2

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Google to lider w kilku dziedzinach. Owszem powierzenie jednej tylko firmie wszystkich swoich danych może budzić podejrzenia o ich niecne wykorzystanie, niemniej chwilowo Google nie wykorzystywało danych w taki sposób (nie ma o tym informacji). Można jedynie zarzucić Google niezbyt etyczne, ale zgodne z prawem miejscowym (niestety) działania przeciwko chińskim bloggerom (oraz sporadyczne przypadki dotyczące bloggerów z innych krajów).

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
ideo
post 19.11.2009 - 13:19
Post #3

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 7 212

CYTAT(andhy @ 19.11.2009 - 12:45) *
Można jedynie zarzucić Google niezbyt etyczne, ale zgodne z prawem miejscowym (niestety) działania przeciwko chińskim bloggerom (oraz sporadyczne przypadki dotyczące bloggerów z innych krajów).

A to ciekawe... Napisz coś więcej, ale podaj linka.

Może w jakiś sposób zostali zmuszeni? Tak sobie myślę, że jeśli w Chinach są na porządku dziennym morderstwa (tak się dzieje w przypadku chrześcijan) a nikt o tym nie wie, to pewnie wielki brat (Chińczyk) nie poradziby sobie z Google? A z drugiej strony ciekaw jestem na ile to blokowanie wiadomości do Chin, tak samo nas dotyka (tzw. informacji). Wiemy przecież, że to co oglądamy w TV, to nic innego jak interpretacja kogoś danej sprawy. Już sam wybór o czym mówić jest interpretacją stopnia ważności (a to związane jest ściśle z naszym zachodnim światopoglądem).

Więc może sprawa blokowania przez Google nie dotyczy tylko nich samych, ale w jakimś sensie wszystkich mediów? Google tylko jako jedyne ma większy problem. Inne media decydują się tylko o czym będą mówić. Google nie ma na to wpływu, nie może decydować o czym mówić za blogerów, więc ich banuje. Ale efekt ten sam.

Ten post edytował ideo 19.11.2009 - 13:22

--------------------
bo Bóg jest lepszy niż myślisz
iBÓG.pl

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 9 02 12 - 07:38
WebFan | Wszystko co chcesz wiedzieć o e-commerce