( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
19.11.2009 - 10:53
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 85 Nr: 7 212 |
Witam
Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z tą naszą wszechobecną firmą Google. Wiele dyskusji jest na ten temat, ale chciałbym poznać wasze opinie, jako ludzi, którzy siedzą cały czas w informatyce. Przyznam, że od wielu lat korzystam z ich usług. Wielu mi mówi, że to wielki brat i będzie moment, kiedy będą o Tobie wiedzieli wszystko, baa... nawet może i więcej I tak można by mówić o wszystkich tego typu usługach np. ostatnio Google wprowadziło Google Maps Navigation i akcje dwóch największych firm na globalnym rynku spadły o połowę. Wiadomo, gdzie Google wchodzi tam rynek szaleje. A dzisiaj w USA ma odbyć się prezentacja Google Chrome OS. Czyżby koniec Windowsa? Co prawda ostatnio firma udostępniła Google Konta po to, by każdy wiedział co oni trzymają o Nas, ale to chyba wiele nie zmienia. Ale jestem ciekaw co wy o tym sądzicie? Czy Google to wielki brat i lepiej się do niego zapisywać (może są jakieś informatyczne hasze o których nie wiem, a które gromadzą się i gromadzą a później się pojawią jak w horrorze?), czy jednak wybawca? Piszcie, może ktoś miał jakieś niemiłe/miłe doświadczenia? Ten post edytował ideo 19.11.2009 - 10:55 -------------------- bo Bóg jest lepszy niż myślisz
iBÓG.pl |
|
|
|
19.11.2009 - 12:45
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 177 Nr: 425 |
Google to lider w kilku dziedzinach. Owszem powierzenie jednej tylko firmie wszystkich swoich danych może budzić podejrzenia o ich niecne wykorzystanie, niemniej chwilowo Google nie wykorzystywało danych w taki sposób (nie ma o tym informacji). Można jedynie zarzucić Google niezbyt etyczne, ale zgodne z prawem miejscowym (niestety) działania przeciwko chińskim bloggerom (oraz sporadyczne przypadki dotyczące bloggerów z innych krajów).
-------------------- |
|
|
|
19.11.2009 - 13:19
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 85 Nr: 7 212 |
Można jedynie zarzucić Google niezbyt etyczne, ale zgodne z prawem miejscowym (niestety) działania przeciwko chińskim bloggerom (oraz sporadyczne przypadki dotyczące bloggerów z innych krajów). A to ciekawe... Napisz coś więcej, ale podaj linka. Może w jakiś sposób zostali zmuszeni? Tak sobie myślę, że jeśli w Chinach są na porządku dziennym morderstwa (tak się dzieje w przypadku chrześcijan) a nikt o tym nie wie, to pewnie wielki brat (Chińczyk) nie poradziby sobie z Google? A z drugiej strony ciekaw jestem na ile to blokowanie wiadomości do Chin, tak samo nas dotyka (tzw. informacji). Wiemy przecież, że to co oglądamy w TV, to nic innego jak interpretacja kogoś danej sprawy. Już sam wybór o czym mówić jest interpretacją stopnia ważności (a to związane jest ściśle z naszym zachodnim światopoglądem). Więc może sprawa blokowania przez Google nie dotyczy tylko nich samych, ale w jakimś sensie wszystkich mediów? Google tylko jako jedyne ma większy problem. Inne media decydują się tylko o czym będą mówić. Google nie ma na to wpływu, nie może decydować o czym mówić za blogerów, więc ich banuje. Ale efekt ten sam. Ten post edytował ideo 19.11.2009 - 13:22 -------------------- bo Bóg jest lepszy niż myślisz
iBÓG.pl |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 9 02 12 - 07:38 |