Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
22.3.2008 - 16:02
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 8 Nr: 3 346 |
Napisałam aplikację do zdalnego dodawania postów na moje blogi. Korzystam z xmlrpc.
Wszystko działa dobrze, ale niestety nie na każdym serwerze, na którym mam bloga. Na niektórych serwerach treść w bazie zapisuje się bez polskich znaków (zamiast tego krzaki) i zapisuje się jedynie kilka początkowych wyrazów. Czy to wina jakiś specyficznych ustawień serwera, może bazy? Skrypt wygląda tak" CODE //tworzenie nowego obiektu xmlrpc
$c = new xmlrpc_client($server, $adress_www); $content['title']= $title; $content['description']= $content1; $content['categories'] = array("frontpage"); $x = new xmlrpcmsg("metaWeblog.newPost", array(php_xmlrpc_encode("1"), php_xmlrpc_encode("admin"), php_xmlrpc_encode($password), php_xmlrpc_encode($content), php_xmlrpc_encode("1"))); $c->return_type = 'phpvals'; $r =$c->send($x); if ($r->errno=="0") { //jeśli post został wysłany print '<p>Post został wysłany na bloga: <a href="http://' . $adress_www . '">' . $adress_www . '</a></p>'; $html->historyBack(); } //jeśli wysłanie nie powiodło się else { echo "Niestety z powodu błędu post nie został wysłany"; print_r($r); } Ten post edytował OlgaG 22.3.2008 - 16:36 |
|
|
|
22.3.2008 - 21:56
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 902 Nr: 309 |
raczej serwera. Ja bym sprawdził po 1. chmod xmlrpc na serwerze. Po 2. wersje pliku - zmieniono jego konfigurację.
-------------------- |
|
|
|
29.3.2008 - 20:40
|
|
raczej serwera. Ja bym sprawdził po 1. chmod xmlrpc na serwerze. Po 2. wersje pliku - zmieniono jego konfigurację. Rzeczywiście, wina była po stronie starszej wersji pliku xmlrpc.inc . Tyle, że teraz mam następującą sytuację: na ten serwer, gdzie ucinało treść postów wszystko przychodzi w jednym kawałku, natomiast na inne serwery nie chcą się wysyłać posty Rzuca błędami typu STRICT: Wystąpił błąd w skrypcie '/www/cyberstudio9_www/include/xmlrpc.inc', wierszu 583 Assigning the return value of new by reference is deprecated Przy starszej wersji pliku również były te błędy, ale posty wysyłały się na serwery bez problemu. |
|
|
|
29.3.2008 - 22:18
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 902 Nr: 309 |
deprecated - i tu leży sedno problemu
-------------------- |
|
|
|
30.3.2008 - 15:26
|
|
deprecated - i tu leży sedno problemu Znalazłam opis tego problemu: In reply to pike at kw dot nl, '&' is only apply to PHP 4. PHP 5 changed the behavior and the object is defaultly passed by references and if you turn on E_STRICT, you will get a notice: Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in xxxx If you want to *copy* object in PHP 5, use object clone. Rzeczywiście w pliku xmlrpc.inc obiekty są "kopiowane" przy użyciu &. Czy jest jakaś wersja pliku dostosowana do PHP5 ? |
|
|
|
30.3.2008 - 15:31
|
|
deprecated - i tu leży sedno problemu Znalazłam opis tego problemu: In reply to pike at kw dot nl, '&' is only apply to PHP 4. PHP 5 changed the behavior and the object is defaultly passed by references and if you turn on E_STRICT, you will get a notice: Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in xxxx If you want to *copy* object in PHP 5, use object clone. Rzeczywiście w pliku xmlrpc.inc obiekty są "kopiowane" przy użyciu &. Czy jest jakaś wersja pliku dostosowana do PHP5 ? Szukam, szukam i mam odpowiedź (no chyba, że coś już się zmieniło): http://lists.usefulinc.com/pipermail/phpxm...rch/000605.html |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7 01 09 - 20:29 |