WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Czy Wordpress Wersja 2.6 zwiększa bazę Mysql?, Czy starsze wersje wpisów da się usunąć?
kosmita
post 17.7.2008 - 13:33
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 2 295

W nowym WordPressie zauważyłem, że pojawiła się opcja powracania do starszej wersji artykułu. Czy to oznacza, że każda poprawka stwarza nową wersję, która jest archiwizowana w bazie danych Mysql? Mam dużą stronę i obawiam się, że teraz zamiast powiększania bazy mysql co miesiąc o 5 Mb będę ją zwiększać o 15-20 mb! Bo z akażdym razem gdy poprawię tekst powstanie dodatkowa kopia o podobnej objętości. Czy da się jakoś usunąć opcję powrotu do starszej wersji tekstów?

Rozumiem, że to bezpieczne narzędzie na wypadek "wpadek", ale baza danych Mysql nie jest z gumy i się nie rozciągnie. W pewnym momencie limit na baze danych się wyczerpie, a nie wiem jak te niepotrzebne kopie bezpieczeństwa wywalić inaczej, niż kasując cały artykuł i ręcznie tworzyć nowy, identyczny wpis poprzez skopiowanie.

Miało być lepiej a jest gorzej. Dlaczego osoby tworzące WordPress nie przewidziały, że nie wszyscy chcą mieć kopie bezpieczeństwa i nie dali opcji wyłączenia generowania kopii.

Ten post edytował kosmita 17.7.2008 - 13:38
Go to the top of the page

+Quote Post
maxbmx2
post 17.7.2008 - 18:11
Post #2

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 372

cos słabo z odpowiedziami na tym forum sad.gif

--------------------
bmx Portal bmx.pl
bmx Koszulki bmx
bmx Sklep bmxowy
bmx zdjęcia bmx

+Quote Post
WPNinja
post 17.7.2008 - 23:28
Post #3

aktywność:

Nr: 3 567

Dla chcącego nic trudnego:
http://lesterchan.net/wordpress/2008/07/17...n-wordpress-26/

A więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, da się to wyłączyć.

Ten post edytował WPNinja 17.7.2008 - 23:29

--------------------
WPNinja | WordPress to moje Kung-Fu - strona poświęcona WordPressowi

+Quote Post
kosmita
post 19.7.2008 - 05:43
Post #4

aktywność:
**

Nr: 2 295

Liczyłem na rady w języku polskim. Nie znam dobrze angielskiego.

Rozumiem tyle z linku, że mam coś zmienić czy dopisać w wp-config.php, ale nie rozumiem za bardzo co mam zrobić - dopisać czy zamienić.

O ile jestem w stanie dopisać coś w pliku php, to phpMyAdmina nie ruszam bo nie dłubię w programach, których nie znam. Jeśli to konieczne, napisz krok po kroku co mam zrobić i gdzie wejść w phpMyAdminie, aby wyłączyć tworzenie kopii.

Proszę o wyjaśnienie w języku polskim. Jakbym znał dobrze angielski, to szukałbym rady na forum angielskim, a nie tutaj.

Ten post edytował kosmita 19.7.2008 - 05:45

+Quote Post
WPNinja
post 19.7.2008 - 08:38
Post #5

aktywność:

Nr: 3 567

Dodaj po prostu do pliku wp-config.php dwie linijki:

KOD
define('WP_POST_REVISIONS', false);
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 60);

Trzecie polecenie w poście jest tylko po to aby skasować rewizje, które już stworzyliśmy. Z tego co piszesz to jeszcze nie zainstalowałeś 2.6 więc to możesz sobie odpuścić.

--------------------
WPNinja | WordPress to moje Kung-Fu - strona poświęcona WordPressowi

+Quote Post
Moaha
post 23.7.2008 - 15:09
Post #6

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 393

KOD
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 60);

Wiem do czego to jest, ale poco to nam skoro nijak się ma do zapisywania rewizji?

A swoją drogą to kaszanka z tą rewizją równa. Ja piszę zwykle dłuższe artykuły więc i błędów jest dużo i dużo edycji i dużo niepotrzbnej treści w bazie bo jak wspomniałem piszę długie arty. Więc jak z 5 razy zedytuje średnio to zamiast bazy 10mb mam baze 50mb... poprostu paranoja. Spadek wydajności...

Jak dlamnie to WP 2.5 był niczego sobie. Co jeden kolejny to kombajn... ale w pole nie wyjedziesz...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6 09 08 - 19:16
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów