WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

> UWAGA!

Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.

Reply to this topicStart new topic
> Czy WordPress to dobry wybór w moim przypadku?
Koyder
post 31.10.2008 - 14:22
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 891

Witajcie,
Buduję stornę internetową, na której kilku autorów będzie publikowało teksty. Chcę, by była naprawdę dobrze zaprojektowana, więc potrzebuję dobrego systemu zarządzania blogiem. Projektowałem już strony, ale były one statyczne, więc potrzebuję Waszej pomocy w wyborze właściwego systemu.

Chcę, by strona posiadała minimum funkcji, ale za to dobrze zaimplementowanych. Dlatego nie chcę opierać jej designu na szablonie - chcę zacząć od zera, by zawrzeć na stronie jedynie to, co niezbędne. Do tego potrzebny jest mi prosty w obsłudze (znam (X)HTML i CSS, ale nie znam PHP), dobrze zaprojektowany (bez nadmiaru zbędnych funkcji) system zarządzania blogiem, który będę w stanie łatwo dostosować do swoich potrzeb.

Oto, czego od niego oczekuję:

- podstawowa funkcjonalność, ale dobrze zaimplementowana (posty, komentarze, działy, strony "o autorze", RSS i niewiele poza tym)
- zgodność ze standardami (czysty, poprawny składniowo i semantycznie kod)
- możliwość samodzielnego stworzenia prostego designu, nie opierającego się na szablonie
- wielu autorów, z których każdy ma swoją stronę "o autorze" (fizycznie ja będę zamieszczał wszystkie posty, ale będą miały one różnych autorów)
- przyjazne URL-e (/dzial/tytulartykulu zamiast /index.php&articleid=1337)
- osobne działy na stronie (artytuly o kotach publikowane w /koty/, artykuły o świnkach morskich w /swinkimorskie/ itd.)
- odobne CSS dla każdego działu
- dobre radzenie sobie z napływem odwiedzających

Zainteresowałem się WordPressem, ponieważ wszystkie inne systemy wydają mi się zbyt rozbudowane i skomplikowane. Ale jako że nie mam w tej kwestii doświadczenia, moje pierwsze odczucia mogą być mylne. Dlatego byłbym Wam ogromnie wdzięczny, gdybyście mogli mi szczerze doradzić, czy WordPress jest w moim przypadku dobrym wyborem. A jeśli nie on, to co?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
Go to the top of the page

+Quote Post
krzysztof114
post 31.10.2008 - 19:47
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 2 060

WP to strzał w "10" msn-wink.gif

"- dobre radzenie sobie z napływem odwiedzających" -> wp-cache
"- odobne CSS dla każdego działu" -> potrzebna wtyczka ale do zrobienia

Reszta to standard msn-wink.gif

--------------------

+Quote Post
Riff
post 31.10.2008 - 21:24
Post #3

aktywność:

Nr: 3 158

Może nie tyle wtyczka, co odpowiedni kod - ale do zrobienia wink.gif. Co do radzenia sobie z odwiedzającymi - w 50% to kwestia serwerów - jak zamierzasz mieć 40 tysięcy uników miesięcznie, to serwera w Polsce nie znajdziesz.

--------------------
Jestem studentem, jeśli pomogłem, Ty pomóż mi:

+Quote Post
Koyder
post 31.10.2008 - 21:52
Post #4

aktywność:
*

Nr: 4 891

Dzięki za odpowiedzi. Zainstalowałem i testuję WordPress MU. Wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

+Quote Post
SBartek
post 12.11.2008 - 21:36
Post #5

aktywność:
*

Nr: 4 836

Czemu Wordpress MU, a nie zwykły? Poprzednicy mają rację, jeżeli chcesz zacząć od zaraz, skorzystaj bez wahania z Wordpressa. Jeżeli natomiast lubisz eksperymentować polecam Chyrpa - obiecujący projekt, Drupala - ciekawy cms oraz Joomla!.

To ostatnie tylko wtedy kiedy lubisz optymalizację i kombinowanie, polecam ponieważ dzisiaj odwiedzałem stronę znajomego, którą ma postawioną właśnie na Joomli! - szybko chodzi, przyjazne adresy, zgodny z XHtml. Dobre w Joomli! jest to, że jest dobrze przystosowana do pracy w grupie. Ale oczywiście to zależy wszystko od Ciebie, od Twojego uznania. Najlepszy będzie WordPress.

Pozdrawiam i życzę sukcesów wink.gif

+Quote Post
Riff
post 12.11.2008 - 22:07
Post #6

aktywność:

Nr: 3 158

Gdy jest WordPress, to nie opłaca się już dłubać. Drupal zajedzie każdy serwer i jest okropny zarówno w zarządzaniu jak i w tworzeniu szablonów pod niego, Joomla zaś nadaje się tylko dla kompletnych amatorów, którzy chcą gotowca bez perspektyw na rozwijanie...

--------------------
Jestem studentem, jeśli pomogłem, Ty pomóż mi:

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7 01 09 - 18:00
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów