WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> [Brak polskich znaków] Kodowanie?
rafall
post 16.12.2007 - 21:10
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 3 404

Niedawno kupiłem na Allegro serwis oparty na WordPressie, nie wiem co się dzieje, ale podejrzewam, że jest jakiś błąd związany z kodowaniem. Serwis to: NBA24.pl
Pod newsem jest taki pasek w którym są: Komentarze, Czytaj wszystko, nie wiem co zrobić, ale tam nie polskich znaków, było tam wcześniej "Czytaj całość" i zamiast polskich znaków były "szlaczki" teraz zmieniłem na słowo bez polskich znaków, ale w innych miejscach też nie ma polskich znaków np. jak sie wejdzie w kategorie np. Filmiki to jest tam: "Zobacz całośą" co z tym mogę zrobić?!
Go to the top of the page

+Quote Post
Piter
post 21.12.2007 - 10:01
Post #2

aktywność:

Nr: 3 457

Wygląda mi na to, że musisz zmienić paczkę językową, bo być może masz ją w standardzie ISO, a powinieneś mieć ją w standardzie UTF-8. Paczka językowa jest w wp-includes/languages.

--------------------
A osioł(ek) również daje radę!

+Quote Post
Kasia79
post 21.12.2007 - 18:56
Post #3

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

@ Piter
Sam sobie zaprzeczasz huh.gif . Tu sugerujesz, że paczka językowa jest w standardzie ISO a kilka subforów dalej piszesz, że nie możesz się doczekac takowej wersji... Jak na razie powstało tylko jedno ogólniedostępne spolszczenie, autorstwa Kuby Zwolińskiego, i jest ono w formacie UTF-8

@ Rafall
W pliku archive.php (jesli to ten odpowiada za wyświetlanie archiwów) spróbuj poprawić "Zobacz całośą" na "Zobacz całość" i zapisz plik upewniając się, że zapisujesz go w kodowaniu UTF-8. Wyczyść cache, odśwież stronę i daj znać, co widać

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post
Piter
post 21.12.2007 - 19:01
Post #4

aktywność:

Droga Kasiu, otóż nie zaprzeczam sam sobie, ponieważ spolszczenie do wersji 2.2 jest dostępne w formacie ISO oraz UTF-8. Natomiast do wersji 2.3 jest tylko w UTF-8. Dlatego tak napisałem, bo nie wiem z jakiej wersji WP korzysta autor.

--------------------

+Quote Post
Kasia79
post 21.12.2007 - 19:11
Post #5

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

Dzięki za zwrócenie uwagi. Założyłam, że skoro temat jest w dziale 2.3 to takową wersję posiada autor serwisu NBA24.pl . Własnie sprawdziłam, że to jednak wersja 2.2.1 -> przenosimy do właściwego działu smile.gif.

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post
rafall
post 28.12.2007 - 20:39
Post #6

aktywność:
**

Sory, sam nie wiedziałem, że mam wersję 2.2 dry.gif

Dobra, do rzeczy ... w niektórych miejscach mam polskie znaki w innych nie np. jak się komentuje to jest "Treść" zamiast "Treść" ; często jak dodaję stronę do katalogów i pobierane są dane meta to jest np. koszyk?wka itp.

Sądzę, że coś z kodowaniem jest nie w porządku, kodowanie mam w utf-8, w wordpressie jestem zielony, proszę o infomarcje krok po kroku co muszę zrobić, abym miał wszędzie polskie znaki?

+Quote Post
Piter
post 30.12.2007 - 11:12
Post #7

aktywność:

W header.php w swoim theme musisz mieć najwidoczniej źle zakodowane znaki dotyczące meta name="Keywords". Wyedytuj plik za pomocą Edit Plus 2, bo on ma domyślnie ustawione kodowanie utf w przeciwieństwie do np. Pajączka (choć zapewne da się zmienić w nim kodowanie, ale nie orientuję się jak to z tym jest, bo korzystam ze starszej jego wersji). Znajdź linijkę odpowiedzialną za Keywords i wyedytuj słowa kluczowe, dodając polskie znaki.

Uwaga: jeśli korzystasz z pluginu, który dodaje słowa kluczowe to najprawdopodobniej nie będziesz miał tej linijki i będzie konieczne wyłączenie tego pluginu lub jego edycja. Jak coś to pisz na forum.

--------------------

+Quote Post
rafall
post 30.12.2007 - 12:46
Post #8

aktywność:
**

No zmieniłem keywords tak jak mówiłeś, ale w wszędzie coś z tym kodowaniem jest źle.

Czytam np. opis strony z wyszukiwarki i mam coś takiego:

NBA24.pl - liga nba, nba, tapety nba, oneil, o' W tym sezonie NBA Shaquille O?Neal
mia? bardzo dobry dorobek rozegranych meczy na pocz?tku sezonu. ...

Co zrobić, aby było w porządku?? Proszę o informacje krok po kroku!

+Quote Post
Piter
post 31.12.2007 - 19:10
Post #9

aktywność:

Wyszukiwarka nie odświeżyła najwidoczniej jeszcze Twojej strony. Wyniki zobaczysz po pewnym czasie. Pozatym coś chyba źle wyedytowałeś, bo ja wciąż widzę pytajniki zamiast polskich znaków w nagłówku: "koszyk�wka,tapety nba,zak�ady sportowe".
Jeśli chcesz to wyślij mi plik header.php w formie spakowanej z Twojego theme na jakiś darmowy serwer do przechowywania plików. Mogę się mu przyjrzeć i spróbować naprawić.

Ten post edytował Piter 31.12.2007 - 19:18

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22 11 08 - 13:03
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów