( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
13.8.2010 - 02:30
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 4 Nr: 7 713 |
Witam,
Wgrałem WordPress 3.01 na hostingu Namesco (baza danych PHP wersja 5.2.9), który wykorzystuje Zeusa zamiast Apache. Zwykły WP działa bez zarzutu, problem pojawia się z MU. Aktywowałem MU dopisując odpowiednie linijki kodu do pliku wp-config.php. Zadziałało, po ponownym zalogowaniu pojawiła się w panelu admina zakładka Superadmin. Zgodnie z instrukcją Wordpressa stworzyłem też odpowiedni plik .htaccess. Zeus wymaga jednak pliku rewrite.script. Stworzyłem więc taki plik zgodnie z instrukcją namesco odnosnie WordPressa: RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] # uploaded files RewriteRule ^files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$1 [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule ^ - [L] RewriteRule . index.php [L] Rzecz nie działa. Niby zakładam kolejne blogi (jako subdomeny), ale adresy te nie działają, po prostu nie ma ich w przeglądarce. Nic nie pojawia się też w podkatalogu blogs.dir. Próbowałem dopisywac do pliku rewrite.script różne treści - te z instrukcji WP oraz inne znalezione w necie. Nic nie działa. Gdzie tkwi mój błąd? Proszę, pomóżcie. pozdr.serd. goldenfeeder PS. Podobnie, jak zrobiłem to już kiedyś, odwdzięczę się konkretnie za pomoc. |
|
|
|
13.8.2010 - 05:50
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Czy DNS został ustawiony poprawnie do obsługi wildcard?
Czy serwer WWW został ustawiony poprawnie do obsługi wildcard? -------------------- |
|
|
|
13.8.2010 - 11:20
|
|
|
Nie. Nie wiem jak to zrobić. Czy mam dodać do rewrite.script to?:
RewriteCond %{HTTP_HOST} subdomain.maindomain.com RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomain/ RewriteRule ^(.*)$ subdomain/$1 [L] Ten post edytował goldenfeeder 13.8.2010 - 11:29 |
|
|
|
13.8.2010 - 13:02
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Nie chodzi o rewrite'y ale o odpowiednik definicji apache'owego vhosta, czyli:
KOD ServerName nazwa_domeny.pl ServerAlias *.nazwa_domeny.pl - na Twoim serwerze WWW. Oraz o konfigurację DNS z rekordem A dla nazwa_domeny.pl i np. CNAME'ami kierującymi na nazwa_domeny.pl po wpisaniu *.nazwa_domeny.pl (czyli: cokolwiek.nazwa_domeny.pl). Ps. Niemniej zauważam pewną nieścisłość w Twojej wypowiedzi - używasz notorycznie hasła subdomena w opisie problemu i ale sugerujesz rewrite'm że chodzi o subfolder. Określ się zatem - mój list w całości dotyczy uruchamiania WPMU w SUBDOMENACH (poprawnie: kolejnych hostach w domenie)! -------------------- |
|
|
|
13.8.2010 - 14:34
|
|
|
Podczas aktywacji sieci wybrałem opcję tworzenia subdomen. Tak, chcę, aby kolejne blogi powstawały jako: cokolwiek.nazwa_domeny.net (bez "/" w adresie). Wordpress tworzy mi nowe witryny tak jak chcę, ale tak naprawdę ich nie ma. Zawartość rewrite'a skopiowałem z instrukcji namesco.
1. Gdzie mam umieścić wskazany kod? Na moim serwerze WWW, tzn. gdzie? 2. Jak mam skonfigurować DNS z rekordem A? 3. Jak powinien wyglądać prawidłowo mój rewrite? Ten post edytował goldenfeeder 13.8.2010 - 16:11 |
|
|
|
13.8.2010 - 16:24
|
|
1. Gdzie mam umieścić wskazany kod? Na moim serwerze WWW, tzn. gdzie? 2. Jak mam skonfigurować DNS z rekordem A? 3. Jak powinien wyglądać prawidłowo mój rewrite? ad.1. Zgłoś się po pomoc do operatora/administratora hostingu. ad.2. W panelu zarządzania DNS - rekord A to zawsze adres IP serwera, rekord CNAME to zawsze nazwa FQDN - jeśli nie wiesz jak to zrobić podrzuć swojemu operatorowi/administratorowi hostingu ten link: http://codex.wordpress.org/Create_A_Networ...card_Subdomains - i poproś o zastosowanie. 3. Mój wygląda tak: KOD RewriteEngine On
RewriteBase / #uploaded files RewriteRule ^(.*/)?files/$ index.php [L] RewriteCond %{REQUEST_URI} !.*wp-content/plugins.* RewriteRule ^(.*/)?files/(.*) wp-includes/ms-files.php?file=$2 [L] # add a trailing slash to /wp-admin RewriteCond %{REQUEST_URI} ^.*/wp-admin$ RewriteRule ^(.+)$ $1/ [R=301,L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule . - [L] RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(wp-.*) $2 [L] RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(.*\.php)$ $2 [L] RewriteRule . index.php [L] -------------------- |
|
|
|
13.8.2010 - 17:15
|
|
|
Ok, zwrócę się z tym do namesco. Dam znać za kilka dni, co z tego wyszło. Tymczasem bardzo dziękuję. Proszę, nie zamykajmy jeszcze tego wątku.
pozdr.serd. |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 24 05 12 - 01:57 |